Nové talenty prišli na scénu počas, alebo až po, odkvitnutí repky, jarných ovocných stromov a lúčnych kvetov. Dovtedy bola zostava zložená zo starých skúsených harcovníčiek, ktorým však chýbala potrebná energia.
Počas hektického úvodu sezóny sa med vytáčal z plastov dvomi spôsobmi. Buď v slnkom rozpálených vozoch, kde teplota neraz prekračovala 45 stupňov celzia alebo počas daždivých chladnejších dní, kedy sa museli zalezené včely vyberať z úľov a ometať metličkami z plastov, aby mohli v momente krajšieho počasia opätovne zbierať nektár z neopelených kvetov a prinášať domov. Samotné včely spomínaným systémom nadšené neboli a niektorí včelári si to patrične odniesli.
Keďže veľa včelárov premiestňuje svoje včelstvá vo vozoch, bolo veľmi náročné prispôsobiť okolnosti tak, aby včely zbierali iba jeden druh nektáru. Keďže všetko kvitlo po dlhej zime naraz, najviac medu z toho mála vytočeného tento rok tvorí kvetový zmiešaný med. Ten síce má svoje kvality ale určitými vlastnosťami sa ostatným medom jednoducho nevyrovná.
Ku koncu roka sa stabilizovala sila včelstiev, čo bolo veľmi prínosné pre lipový med, ktorého bude tento rok viac ako po minulé roky, čo býva skôr výnimkou ako pravidlom. Čierneho Petra si na tento rok vytiahol jednoznačne agátový med.
Vo vytŕžení všetci čakáme či lipové stromy s pomocou vošiek zamedujú vzácnu medovicu, ktorá by bola príjemným bonusom a potešením pre včelárov, pre ktorých bol tento rok po katastrofálnom počasí, kvantách nekvalitného falošného medu v obchodoch a nelogickej poľnohospodárskej politike štátu, ďalškou skúškou výdrže a sebazaprenia. Otázne je dokedy tento tlak vydržia.
Dôležitým faktorom bude aj podpora slovenských včelárov zo strany zákazníkov. Pokiaľ máte vo svojom okolí včelára, o ktorom viete že vlastní úle a včely, podporte ho! Zásobte sa na zimu už počas leta a jesene. Investujte svoje peniaze radšej do kvalitného slovenského medu ako do drahého nekvalitného medu "z EÚ a mimo EÚ" voľne dostupného v nákupných reťazcoch a pochybných obchodoch.
Odmenou bude lahodná chuť a prísun vitamínov v najvhodnejšej a najchutnejšej forme akú je naše telo schopné prijať.