Najlepší zo všetkých medov je...

Autor: Miloš Ondrášik | 12.10.2009 o 13:50 | Karma článku: 10,97 | Prečítané:  60731x

Keď sa ma zákazníci pýtajú, ktorí z medov je ten naj, zväčša odpovedám vyhýbavo. Nie nadarmo sa vraví – sto ľudí, sto chutí. Je tu však pár argumentov smerujúcich k jednoznačnej odpovedi. Obsahom minerálov, živín, enzýmov, stopových prvkov a s nízkym alebo žiadnym obsahom peľu vyhráva na plnej čiare medovicový med. Čo o ňom všetko (ne)vieme?

 

Na úvod treba pripomenúť, že všetky pravé včelie medy sú chutné a zdravé. Rozdeľujeme ich podľa farby, vône, chuti a zloženia. Každá jedna z týchto vlastností je daná oblasťou a obdobím, v ktorom včely zbierajú rôzne druhy nektáru alebo medovicu – takto môže včelár získať med buď z kvetene alebo z lístia, ihličia a stromov.

 

 

Včelí med, ktorý vytočíme z plástov tak získava prívlastky – kvetový, lipový, agátový, repkový, horský, medovicový ale aj vresový alebo pohánkový. Všetky tieto medy, okrem horského a medovicového, môžeme zaradiť do skupiny „kvetové medy“, pretože ich zdrojom je nektár lúčnych kvetov, poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov počas procesu opeľovania a kvitnutia.

 

 včeláreň Pod hájmi, Hôrka nad Váhom

 

Ďalšiu skupinu „medovicových medov“ tvoria horské medy – horská malina a horská medovica. Spomedzi všetkých medov vyniká – najmä zložením (obsahom minerálov), chuťou, farbou a vôňou – med medovicový, na ktorý bude celý tento článok zameraný.

 

*****

 

Medovicový med má v porovnaní so skupinou kvetových medov tmavšiu – červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej.

 

 

Vzácnym ho robí aj jeho nedostupnosť a obrovská závislosť od prírodných podmienok a počasia. Medovicového medu je najmenej zo všetkých medov. Často ho vykupujú Nemci, ale aj napríklad Arabi, pre veľkú popularitu. Hlavnou odlišnosťou medovice od ostatných medov, čo sa týka zloženia, je nadmerný obsah minerálov a vitamínov. Ľudovo povedané – jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.

 

 Kočovce, Kočovská dolina

  

Zaujímavá je skutočnosť, že medovicu produkuje hmyz. Konkrétne – červce a vošky medonosné. Nabodávaním listov, za pomoci osmotického tlaku rastlín, prúdi šťava rastliny do úst hmyzu, ktorý ho prehltáva. Po tom ako šťava prejde tráviacim ústrojenstvom ju vylučuje tento hmyz na listy a ihličie, odkiaľ ho zbiera včela medonosná a ďalej spracováva. Treba upozorniť, že medovica NIE JE odpadovým produktom hmyzu (neobsahuje stopy kyseliny močovej). Medovicový med včely zbierajú zväčša po odkvitnutí všetkých rastlín obsahujúcich peľ. Okrem hmyzu môže byť medovica sekrétom niektorých druhov stromov a rastlín. Medovica obsahuje invertné cukry, zložené cukry, minerálne látky a dextríny (organickú časť cukrov sušiny, ktorá pozostáva z uhľohydrátov 1-5% z celkového obsahu). Obsahujú aj oligosacharid – melecitózu, ktorá niekedy spôsobuje predčasnú kryštalizáciu v plástoch a vie narobiť včelárom veľké starosti.

 

Počasie je nevyhnutnou súčasťou kvalitnej (resp. akejkoľvek) znášky medovicového medu. Musí byť teplo a vlhko. Nesmie dlho pršať, pretože dážď by zmyl medovicu z lístia a ihličia stromov. Medovicový med sa dá získať vo vyšších nadmorských výškach – čo núti včelárov  za ním často kočovať vo vozoch, kde sú zabudované úle so včelami.

 

 DSC01856.JPG

  

Pri medovicových medoch prichádza kryštalizácia približne po pol roku. Odstránenie tohto javu je pomerne jednoduché. Stačí ak pohár s medom vložíme do teplej vody s maximálnou teplotou 50-60 °C – aby sme nezničili minerály a vitamíny. V závislosti od pomeru glukózy a fruktózy med kryštalizuje – preto tvrdenie, že kryštalizáciou sa med znehodnocuje je nepravdivé a môžeme ho považovať za mýtus. Kryštalizácia je naopak prirodzená vlastnosť medu ochrániť sa pred zubom času. Včelári zvyknú med pred predajom zahrievať, pretože v skryštalizovanej forme je s ním značne sťažená akákoľvek práca a nebolo by ho možné ani prečapovať z kanví do pohárov.  

 

 

Stopové prvky na podporu srdcovej činnosti majú najväčšie zastúpenie práve v medovicovom mede. Preto sa odporúča pre ľudí trpiacich ochoreniami srdca a ciev. Okrem iného je v medovici prítomné aj nadpriemerné množstvo horčíka, medi a zinku. Oproti bledším medom má dvojnásobné antibakteriálne účinky.

 

 

O medovicovom mede je známe, že takpovediac udrie do hlavy – preto nie je určený na bežné používanie (do čaju alebo na pečenie), ale ako liek – lyžičku denne, prípadne natrieť na chlieb. Neodporúča sa pre malé deti a pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením – iba v malých množstvách.   

 

 

Medovicové medy obsahujú najmenšie množstvo peľu (zmiešané horské medy), alebo ho neobsahujú vôbec (v prípade kvalitného medovicového medu). Preto sa odporúčajú alergikom, astmatikom a ľuďom, ktorí majú problémy s užívaním medu. Bledšie kvetové medy obsahujú 30 – 35 % glukózy (hroznového cukru) a 35 – 40 % fruktózy (ovocného cukru) – čo tvorí do 80% celkového zloženia. To neplatí pre medovicový med, u ktorého podiel ovocných cukrov dosahuje maximálne 65%. Glukóza má dobrý účinok na funkciu pečene, fruktóza podporuje vstrebávanie tukov. NIKDY sa však netreba ponáhľať pri požívaní medu vo veľkom množstve ak konzumácia spôsobovala v minulosti problémy. Pri kúpe každého druhu medu treba najskôr otestovať jeho pôsobenie na organizmus užitím malej dávky (na špičku kávovej lyžičky) a postupne treba dávku zvyšovať.

 

 HPIM6682.JPG 

 

Med blahodarne a liečivo pôsobí na celý organizmus a je jednou z najdôležitejších zložiek výživy smerujúcej k zachovaniu zdravia a dlhovekosti, preto si treba k nemu vždy nejakým spôsobom nájsť cestu.

 

 

Rozdiel medzi medmi sa dá zistiť aj pomocou merania elektrickej vodivosti – konduktomerom. V rozpätí niekoľkých minút môžeme zistiť obsah minerálov a vitamínov v jednotlivých medoch. Na med môžeme dať nálepku „medovicový med“ ak má nameraná vzorka hodnotu nad 10 . 10-4 S. cm-1 (siemens krát centimeter na mínus prvú).

 

*****

 

Na záver by som chcel dodať, že tak, ako každý človek má svojho lekára, mal by si zaobstarať aj svojho včelára. Kúpou neoverených medov v obchodných reťazcoch si môžete uškodiť. Niektoré sú falošné (zmes medu a sirupu vyrábaného z invertného cukru - vôbec nekryštalizuje a je neprirodzene tekutý farby karamelu), niektoré medy sú dovezené zo zahraničia (Ázia, Južná Amerika) a väčšinu z nich tvoria zmiešané medy, ktoré pochádzajú z výkupu. Tak vám hrozí požitie medu, ktorý pochádza od včiel liečených antibiotikami – čo môže spôsobiť rezistenciu vášho organizmu voči antibiotikám (okrem mnohých ďalších rizík).

 

DSC03072.JPG

 

Dúfam, že vám informácie pomohli a pripojíte sa k mnohým ďalším, ktorí objavili dôležitosť a čaro včelieho medu a včelích produktov. 

 

V prípade akéhokoľvek záujmu, či už o med alebo o informácie ma kontaktujte v diskusii alebo na mail, ktorý je uvedený v pravo na lište môjho blogu.

 

 

V zdraví užite!

  

 

Môj starší článok o mede... 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Lindtner pre správy s Kočnerom končí ako predseda okresného súdu

Na odstúpenie ho vyzvala aj štvorica sudcov.

CYNICKÁ OBLUDA

Demokrat Haščák

O čom presne môžu vo svete Jaroslava Haščáka rozhodovať občania a načo sú podľa Penty dobré voľby?


Už ste čítali?